Gå direkt till innehåll
Fordonsimport – så här går du till väga

Blogginlägg -

Fordonsimport – så här går du till väga

Har du planer på att importera ett fordon? Så här går du till väga för att få importen godkänd och för att undvika problem på vägen.

Att importera ett fordon kan först se väldigt krångligt ut då det är många krav som måste uppfyllas och många steg som skall gås igenom. Vi på Opus Bilprovning har här försökt att sammanfatta det hela på ett lättöverskådligt sätt.

Det finns lite olika regler gällande nya och begagnade fordon. Ett fordon anses som nytt om det vid köpet körts mindre än 600 mil, eller om fordonet varit i trafik i mindre än 6 månader. För ett nytt fordon måste du förtulla det samt betala mervärdeskatt om det importerats från ett annat EU land.

När detta är klart kan du komma att behöva teckna en tillfällig trafikförsäkring för tillfällig registrering. Detta behöver du bara göra om ditt fordon ej tidigare är registrerat och/eller ej har en giltig trafikförsäkring i utlandet. Om ditt fordon har detta kan du köra ditt fordon i upp till en vecka från att det förs in i Sverige. Efter den tiden krävs en tillfällig registrering för att få köra ditt fordon. Undantaget är dagen då du skall genomföra registreringsbesiktning. Då får du köra ditt fordon kortast möjliga väg till besiktningsstationen och du måste ha en skriftlig kallelse med din besiktningstid med dig, samt en giltig trafikförsäkring tecknad. Om du har bokat en tid hos oss på Opus Bilprovning kan du begära att få den skriftliga kallelsen skickad till dig genom att ringa vår kundtjänst på 0775-500 300.

Innan du bokar din tid för registreringsbesiktning måste du genomföra och få godkänd en ursprungskontroll av ditt fordon. Denna gör du genom att fylla i ett onlineformulär eller en blankett som finns tillgängliga via Transportstyrelsen. Här kan du läsa om alla de dokument som du behöver för att ursprungskontrollen skall kunna genomföras. I det enklaste fallet då ditt fordon har varit registrerat och i trafik i utlandet nyligen kommer du att behöva samtliga delar av registreringsbeviset samt en kopia på köpehandlingen.

Nästa steg är som sagt att göra registreringsbesiktningen. Den kan du göra hos os på Opus Bilprovning och bokas via vår kundtjänst på telefon 0775-500 300. Där kan du även få rådgivning om det är något du undrar om kring importen. Priset för registreringsbesiktningen skiljer sig åt beroende på fordonets typ, årsmodell, ursprungsland med mera, så ring oss så berättar vi vad som gäller för ditt fordon.

Så snart din registreringsbesiktning är färdig tilldelas ditt fordon ett registreringsnummer och nummerskyltar sänds till din folkbokföringsadress.

Du kan även komma att behöva göra en kontrollbesiktning av fordonet, men detta kan normalt sett göras i samband med registreringsbesiktningen. Ring oss så berättar vi vilka regler som gäller för dig.

Det sista steget som måste göras är att ställa på fordonet, antingen via Transportstyrelsens e-tjänst, genom att ringa dem eller skriftligt via registreringsbeviset.

Sen är allt klart och du får köra ditt nyimporterade fordon helt fritt.

Lycka till, och ring oss på 0775-500 300 om du behöver hjälp med något av stegen.

                                                                                       


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst Opus Bilprovning 0775-500 300

Relaterat innehåll