Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Vinterrusta din bil

Värsta snöovädret sedan 1905! Det var vad vädret bjöd på förra veckan och det var fler än en som blev fast i långa köer på grund av kraftigt snöfall på okörbara gator, trots att vinterdäcken satt på. Med ett så kraftigt snöfall hinner inte ens snöröjningen med att få bort snön innan det har fallit lika mycket igen. Vid det här laget hoppas vi att alla ni bilister där ute har bytt till vinterdäck, för i år verkar det som att det inte räcker med att vänta till slutet av november.

Passande till temat bjuder vi på Opus Bilprovning idag på tips kring hur du bäst vinterrustar din bil. Läs även gärna vår artikel från förra veckan om hur du kör säkert på vintervägarna.

   

Rätt vätskor i systemet

När temperaturerna sjunker är det viktigt att du ser till att ha rätt vätskor i bilens system. Fyll på frostskydd i spolarvätskan så att du inte råkar ut för igenfrusna munstycken eller att det helt enkelt bildas en hinna av is när du duschar på spolarvätska på rutan.

Kontrollera även frostskyddet i din kylare med en glykolprovare. Fyll på vid behov så att du är säker på att kylaren inte fryser. En ispropp i kylaren kan orsaka stora skador.

Ta en titt på ditt batteri. Batterivattnet ska täcka cellerna och batteriet bör hållas rent för att fungera bättre. Ditt bilbatteri laddas ur snabbare när det är kallt, så om det redan har börjat trilskas är det bättre att byta ut det direkt för att inte bli stående en morgon.

Använd alltid motorvärmare där du har tillgång till detta för att undvika kallstart. Det är bättre för både motorn och för miljön.

   

Behandla dörrar och lås

Allt färre bilar har lås med nyckel, men om du fortfarande har en äldre bil med denna lösning är det en god idé att investera i en flaska med låsolja. Smörj in låsen redan innan det blir kallt.

Torka av alla dörrlister och listen till bakluckan och behandla dem sedan med silikonspray. Så minskar risken för att de ska frysa fast. Undvik att tvätta bilen på extremt kylslagna dagar eller se till att torka av även på insidan av dörrkarmarna om du bestämmer dig för att tvätta mitt i vintern. Annars är risken stor att dörrarna fryser fast rejält.

   

Ha med rätt säkerhetsutrustning

Utöver varningstriangel - som alltid ska finnas i din bil - och en flaska med grus som vi nämnde förra veckan (för att ge grepp vid halka) bör följande föremål finnas i din bil på vintern:

  • Isskrapa och snöborste samt en snöskyffel eller vikbar spade om det skulle bli rejält med snö runt din bil.
  • Reflexväst - dessa är obligatoriska i många andra länder av en god anledning. Du syns väldigt dåligt i mörkret, så kliv inte ur din bil utan att ta på den.
  • En filt och eventuella extrakläder för att hålla dig varm om du skulle bli stillastående. Ett par värmeljus kan också hjälpa.
  • En förbandsväska där du regelbundet kontrollerar att materialet fortfarande är inom sista förbrukningsdatum.
  • Ficklampa och extrabatterier. En pannlampa kan vara praktisk om du behöver kliva ur bilen och behöver båda händerna fria, till exempel för att skyffla bort snö eller kolla något i motorn.

Har du dessa saker med dig är du gott rustad, även om olyckan skulle vara framme.

Ta hand om er ute på vintervägarna!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst Opus Bilprovning 0775-500 300

Relaterat innehåll