Gå direkt till innehåll
Vänta med däckbytet!

Blogginlägg -

Vänta med däckbytet!

Det känns som om våren äntligen är på väg. Men aprilvädret är alltid nyckfullt, det kan snabbt skifta och temperaturen sjunka. Det är förrädiskt med soliga vårdagar då det fortfarande kan finnas snö och is på vägen som befinner sig i skugga större delen av dagen. Underkylt regn kan också skapa problem.

Vinterdäck ska enligt lag sitta på fram till 31 mars men det kan vara läge att vänta med däckbytet ett tag till. Du får ha dubbdäck fram till 15 april eller längre om det är vinterväglag på vägarna du kör. Med vinterväglag menas när det finns snö, is, snömodd eller frost kvar på någon del av vägen eller vägrenen.

Det är farligt att köra med sommardäck på vinterväglag och i kyla. Risk för halka är självklar men även köregenskaperna blir sämre. Det kan också bli en dyr historia om du kör med olagliga sommardäck. Det är Polisen som avgör ifall det är vinterväglag på platsen du befinner dig.

Men det finns odubbade vinterdäck som man kan köra med året runt tänker du. Och slipper byta däck två gånger per år? Odubbade vinterdäck är inget som rekommenderas för sommarkörning. Bromssträckan blir mycket längre, de slits snabbare och ökar bränsleförbrukningen. Det blir sämre både ur säkerhets- och miljöperspektiv.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst Opus Bilprovning 0775-500 300