Gå direkt till innehåll
Tips för husvagn och husbil del 2 och sommaröppettider hos Opus Bilprovning

Blogginlägg -

Tips för husvagn och husbil del 2 och sommaröppettider hos Opus Bilprovning

Kanske har några av er redan givit er ut på vägarna, men ni som ännu är kvar hemma och i planerna på att åka ut på campingsemester med husvagnen eller husbilen kommer säkert att ha nytta av följande tips.


Packning och lastfördelning: Det är lätt hänt att man underskattar lastvikten. Många husvagnar idag har en väldigt begränsad lastvikt av registreringsskäl, men om ni blir stoppade av polisen bryr de sig inte om ifall den är rimlig eller ej utan utgår ifrån det som står i registreringspappren. Hur mycket är 50 kg lastvikt till exempel? Några påsar med mat, lite kläder, en servis, verktygslådan och ett par stolar ungefär. Det räcker inte långt. Försök alltså att lasta så mycket som möjligt i bilen istället. Det är även bättre ur trafiksäkerhetssynpunkt. Den här artikeln innehåller ett exempel på vikter skribenterna kom fram till för ganska små uppsättningar med vardagsföremål så den kan hjälpa er att uppskatta er egen lastvikt.

Vad kan avvaras? Att hålla lastvikten nere innebär också att bränsleförbrukningen minskar så att minimera det ni tar med är även bra ur ekonomisk synpunkt.

Hur är det lastat? Det är viktigt att lasta jämnt för att fordonet skall färdas stabilt. Tänk på att ett för högt kultryck kan vara negativt. Det gör att framhjulen får dåligt grepp och de flesta bilar idag är framhjulsdrivna så även där kan ni förlora kraft. Vid kraftig inbromsning är det också väldigt viktigt att lasten är väl fördelad för att undvika att få kast på ekipaget.

Körningen: Tänk på att försöka utöva ekokörning även när ni kör med husvagn och husbil. Även om dessa ekipage är tyngre är det bra att försöka öka hastigheten relativt fort när ni till exempel kommer ut på motorväg för att sen kunna växla upp och köra i rätt växel. Se till att däcktrycket är korrekt för både bil och vagn för den högre lasten. Det kommer att spara in på bränsleförbrukningen.

Kom ihåg att motorbromsa! Detta är extremt viktigt om ni kör i bergsområden. Att ligga och småhålla med fotbromsen i nerförsbackar kan göra att bromsarna överhettas och slutar fungera så växla ner istället och använd bara fotbromsen när den verkligen behövs. Kolla upp rutter i förväg för att se att de inte innehåller backar med för stark stigning. Är ni osäkra kan ni kontakta turistinformationen i det land ni befinner er eller en campingförening så brukar de kunna hjälpa till med att rekommendera en bra rutt.

Bra att ta med: En ordentlig första hjälpen-låda är oumbärlig på en campingsemester. Se gärna till att den även innehåller en kylpåse för eventuella stukade fötter och burn gel om någon till exempel bränner sig på grillen. En lagningssats för däck är bra att skaffa och självklart en lätt, men välutrustad verktygslåda för att fixa småfel i både fordon och boutrymmen.


Tänk på att många av våra stationer hos Opus Bilprovning har andra öppettider nu under sommaren. För att ta reda på de aktuella öppettiderna hos din station, gör en enkel sökning via ort eller postnummer på vår stationssida, där får du fram den informationen. Du kan även kontakta oss på 0775-500 300.

Viktigast av allt: Ha en jättetrevlig semester och njut av livet ute på vägar, campingplatser och i naturen!


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst Opus Bilprovning 0775-500 300

Relaterat innehåll